Samorodé víno

Fotografie
Popis
„Samoroďák“ – teda víno zo samorodých odrôd viniča je súčasťou našej tradičnej vinárskej kultúry.. Ich typická kyslastá chuť a výrazná ovocná aróma sú nezameniteľné. Napríklad Otello a Concordia sú mimoriadne odolné odrody, ktoré sa pestujú na celom území Slovenska s vhodnou klímou. Nevyžadujú postrekovanie a sú 100% rezistentné voči chorobám a nenáročné na pôdu a vodu vynikajúca tolerantnosť voči mrazu. Tým pádom pri nich nie je nutné ich hnojiť a používať postrek voči škodcom, je možné ich považovať za ekologické bio vína. Ich degustácia v malebných domácich pivniciach priamo vo vinohradoch má veľký potenciál pre rozvoj agroturistiky. Kultúra pestovania samorodého vína je veľmi silná napr. v regióne Hont. Domácky dorobené víno bolo platidlom aj nápojom na oslavu každej udalosti v každej gazdovskej rodine.

Napríklad samorodiaca odroda Othello má pôvod  z USA a má stredne rýchly rast s vysokou výťažnosťou, je vhodné aj na nízke a stredné vedenie.Vyznačuje sa bohatou rodivosťou sú vhodné aj na výrobu burčiaku. Tieto odrody sú maximálne odolné voči múčnatke, plesni sivej a stredne odolné voči peronospóre. Pri globálnom otepľovaní je možné dopestovať vinič s plodmi so slušnou cukornatosťou už aj v pôvodne chladnejších oblastiach Slovenska V Rakúsku je samorodé víno známe pod názvom Uhudler a stalo sa turistickou atrakciou, najmä v Burgenlande.

Literatúra
BRADA, Peter a kol.: Roľníctvo v Hrušove- gazda na poli a vo dvore, Edícia - Tradičná ľudová kultúra, 2014, obec Hrušov