Recept :
1 kg polohrubej muky
5-6 dkg droždia
1 PL Cukor
10 dkg masla
Cca 0,5-0,6 l mlieka (podľa potreby)
Cca 2 ČL Soľ
Plnka pre kattancs :
-mletá červená paprika sladká, môže sa pridať aj štipľavá .
- olej slnečnicový
Plnka pre smotanový posúch
0,5 dcl kyslej smotany
2 žĺtky
0,5 dc oleja
Soľ
Postup :
- Najprv urobíme kvások : do 1 dcl vlažného mlieka pridáme maslo a cukor , keď sa rozpustia rozmrvíme droždie a necháme vzísť kvások.
- Do misy dáme preosiatu múku, soľ, prilejeme kvások a miesime, kým cesto nie je úplne hladké a nezačne sa odliepať od stien misy, postupne prilievame vlažné mlieko podľa potreby .Cesto je lepkavé a mäkké, preto ho po domiesení pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme ho kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
Medzi tým môžeme vymiešať plnku a vypočuť si príbehy ako sa kedysi žilo ... prečo bolo oveľa lepšie ako dnes, aj keď boli všetci chudobní ... a ako bola pekáreň skôr služba kde si dedinčania na vopred dohodnutý termín nosili upiecť svoj doma namiesený chlieb, a nie ako dnes máme obchod s hotovými výrobkami.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti 1/4, ¼, 2/4.
- Najprv budeme robiť kattancs zoberieme si na to 2/4 cesto, rozvaľkáme si ho na pomúčenej doske na hrúbku cca 1 cm. Bohato ho potrieme sladkou mletou paprikou , ak sme dosť odvážny môžeme aj so štipľavou, môžeme trochu aj posoliť a jemne popolievame olejom.
- Začneme skladať cesto. Hornú štvrtinu preložíme po polovicu a spodnú štvrtinu tiež po polovicu, v strede máme cestičku .
- Vzniknutú plochu tak isto natrieme plnkou ako v 4. bode.
- Takto vzniknuté cesto začneme skladať tak isto ako v bode 5, len sprava a zľava .
- Preložíme na vymastený plech a necháme trocha oddýchnuť a dáme piecť do rúry (alebo pece) pri 180 °C na 45 minút.
- Po upečení pretrieme olejom.
Z tohto istého cesta sa robieval aj slaný posúch. Cesto sa rozvaľká na tenko 5mm , poleje olejom posolí , preloží na polovičku z hora dole a znovu rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Rozvaľkané cesto polejeme olejom, posolíme, znova preložíme len teraz sprava doľava a znova rozvaľkáme, vrch polejeme olejom a upečieme. Posúch sa podáva s fazuľovou polievkou.
To isté cesto sa používa aj pri pečení sladkých kysnutých koláčov, len namiesto 2 lyžičiek soli dáme len štipku soli. Na takto rozvaľkané cesto môžeme dať rôzne ovocie, čerstvé ale aj zaváraniny alebo lekvár.
Napr.:
Slivkový lekvár + nemletý mak + cukor
Slivky / marhule prekrojené na polovicu + škoricový cukor
Sladký tvaroh zmiešaný so smotanou a žĺtkami + kôpor
Dukátové buchtičky
Rôzne plnené buchty
Text: Kristína Szépe Bereczká