Stravovanie a tradičná kuchyňa

Popis

Keď a povie slovenská tradičná kuchyňa, v prvom rade každého napadnú bryndzové halušky, pirohy, kapustnica, šúľance či kačacie/husacie hody. Ale aj vyprážaný syr a treska, ktoré v 2. polovica 20. storočia zaujali svoje stále miesto v gastronómii.  Sme svedkami určitej formy „paušalizácie“ tradičnej kuchyne, kde v každej prevádzke nájdeme veľmi podobné menu. Na Slovensku je veľmi málo profesionálnych gastronomických prevádzok, ktoré ponúkajú skutočne regionálne špeciality, čo je veľká škoda. 

Skutočným kultúrnym dedičstvom sú ale jedlá a nápoje vytvorené z hlbokého poznania daného regiónu a jeho dostupných surovín, ktoré sa odovzdávajú z matky na dcéru, z otca na syna. 

Tie je možné použiť vo svojej pôvodnej podobe, ale aj transformovať a interpretovať aj v modernej progresívnej gastronómii. V minulosti malo jedlo hlavne efektívne zasýtiť, dnes je dôležité, aby bolo aj zdravé a ponúkalo gastronomický zážitok. Regionálne jedlá a nápoje tak stále môžu byť chutné a atraktívne pre bežného stravníka aj pre gurmána. 

S gastronómiou súvisí aj množstvo ďalších služieb a výrobkov, ktoré môžu výrazne prispieť ku rozvoju a kultivácii turizmu na Slovensku.  

V databáze Identita SK nájdete aj odkazy nielen na naše „spaušalizované“ národné jedlá a miesta, kde ich vedia pripraviť najlepšie, na regionálne potraviny a špeciality spolu s miestami, kde si ich môžete obstarať alebo ochutnať. Chceme tým inšpirovať a prispieť k rozvoju gastronomických služieb a výroby produktov s regionálnu identitou. 

Súvisiace záznamy