Lepník

Popis
Lepník je tradičný pokrm z chlebového cesta, ktorý pôvodne slúžil na zistenie teploty kamennej pece pri pečení chleba. Môže podávať v slanej a sladkej podobe. V iných lokalitách sa vyskytuje pod názvom podplameník či posúch. Proces výroby obsahuje múku, droždie, vodu a soľ. V obci Hrušov má rôzne podoby napr. lekvárový – upečený lepník sa potrie slivkovým lekvárom a poleje rozpusteným maslom, zemiakový – plnka: uvarené zemiaky s trochou mlieka a cukru, vajce alebo aj tvarohovo zemiaková s posypanou škoricou, po nanesení plnky sa zapečie v peci. Lepník sa na festivaloch a jarmokoch väčšinou podáva v slanej podobe – cesnakom potretý lepník (kedysi sa podával potretý bravčovým sadlom).

Pec musí byť vyhriatá nad 300°C tvrdým drevom (agát, buk, dub, hrab). Kamenná pec je dostatočne vykúrená vtedy, keď sa z kameňa v peci potiahnutím ohrabla iskrí. Po dohorení dreva sa uhlíky zhrnú ohrablom do zadnej časti pece a mokrým omelom sa poutiera popol vo zvyšnej časti pece. Lepníky sa pečú poukladané vedľa seba a počas pečenia sa posúvajú ohrablom, aby sa upiekli zo všetkých strán. Neplnené lepníky sa v peci pečú cca 5 min. a plnené lepníky cca 7 - 10 min. V súčasnosti získal hrušovský lepník značku regionálneho produktu.

Video
Literatúra
SÁSOVÁ, A., LOŠOVÁ, A. (2015). Z hrušovského stola.Gazdiná na dvore a pri peci. Edícia: Tradičná ľudová kultúra obce Hrušov. Hrušov: obec Hrušov
STOLIČNÁ-MIKOLAJOVÁ, R., NOVÁKOVÁ, K. (2012). Kulinárna kultúra regiónov Slovenska. Bratislava: VEDA, Ústav etnológie SAV

Rozhovory s rodinnými príslušníčkami
Body záujmu
GPS
12
48.15416666666667
19.091666666666665
1
0
0
48.1541666667
19.0916666667