V rázovitej dedine Ulič v okrese Snina, na ukrajinsko-poľskom pohraničí, nachádzame zhodnotenie tejto lokálnej špeciality – pirohov ako takých, vrátane tatarčaných z pohánkovej múky, v podobe ich veľkovýroby a ďalšej distribúcie po celom Slovensku. V rekonštruovanom starom rodinnom dome je tu zamestnaných 20 miestnych žien, pričom zabezpečujú aj vlastnú distribúciu za pomoci mraziarenského auta. Tento odvážny podnikateľský plán tu po kríze v roku 2008 zrealizovali sestry Anna Kušnírová a Nadežda Kovaľová s rodinami. Prispeli tak ku regionálnemu rozvoju v regióne, ktorý má čo ponúknuť v oblasti uvedomelého turizmu.
A ako sa tieto pirohy robia doma? Z pohánkovej múky, vody a soli si vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme, pokrájame na štvorce a naplníme plnkou z tvarohu a vajíčka. Zlepíme kraje a vložíme do vriacej osolenej vody, kde ich necháme uvariť pokiaľ nám nevyplávajú na povrch. Okrem lekváru, či syra môžu byť plnené aj kapustou.
Potom scedíme, dáme do misy, osolíme a jemne premiešame. Omastíme ich roztopeným maslom, alebo aj slaninou a podávame s pochúťkovou smotanou.