Ich jedinečnosť tkvie aj v spôsobe vchádzania do pivničky - zhora, zvisle po rebríku, nie spredu ako je to napríklad v Liptovskej Tepličke. Uskladňovanie je dvojchlapová práca. Jeden musí stáť nad jamou a druhému, ktorý zišiel dovnútra po rebríku, podáva vrecia. Kedysi malo každé gazdovstvo svoju pivničku. Majetnejší mali aj dve, na kŕmne a konzumné zemiaky zvlášť. Kolobeh rituálov spojených s uskladňovaním zemiakov ľudia stále dodržiavajú.
Vďaka snahe starostu Mariána Lauka, ktorý získal pre dášky grant na ich záchranu, sa podarilo zachovať tridsaťpäť pivničiek. Hrbole na kopci, ktoré ostali po zasypaných jamách ale svedčia o tom, že kedysi ich bolo viac, vraj až cez deväťdesiat. Doteraz vyzerá v Martinčeku zima tak, že každú sobotu, alebo každú druhú, sa chodia ku kostolu vyberať zemiaky.